Fikir Proje Ajans | CSS Dersleri – Font-Face ve Kullanımı
FikirProje
FikirProje
FPAjans
Tam Ekran

CSS Dersleri – Font-Face ve Kullanımı

CSS Dersleri – Font-Face ve Kullanımı  Hakkında Detaylı Bilgi İçin Videomuzu İzleyebilirsiniz

@font-face Genel Bilgi

@font-face özelliği web sitelerimizde sistemde yüklü olmayan yazı tiplerini kullanma imkanı verir. @font-face kodu ile kullanıcının bilgisayarına kullanılacak yazı tipleri yüklenir. @font-face özelliği ilk olarak CSS2 ile birlikte geldi, ancak sonradan bazı problemlerden dolayı CSS2.1’de kaldırıldı ve şimdi CSS3 ile birlikte yeniden geldi.

@font-face Yazı tipi Çeşitleri

@font-face kullanımında farklı tarayıcılar farklı yazı tipi dosya uzantılarını desteklediği için birden fazla yazı tipi dosyası hazırlamalıyız. İnternet Explorer .eot uzantılı yazı tiplerini desteklerken, diğer tarayıcılar .ttf ve .otf uzantılı yazı tiplerini desteklemektedir. Biz kullanacağımız yazı tiplerinin ie için .eot uzantılı ve diğerleri için .ttf veya .otf uzantılı dosyalarını hazırlamamız gerekecektir. Ayrıca Opera9 ve Google Chrome içinde .svg uzantılı dosya hazırlamalıyız.

@font-face kodu ile sayfalarımıza ekleyebileceğimiz yazı tipi çeşitlerini incelersek;

Bunların dışında bazı programlar varsa da bunlar yeterli araçlar bence.

Burada şunu söylemeden geçemeyeceğim, fontsquirrel.com sitesi farklı yazı tipi dosyaları üretmede çok yardımcı oldu. Bir çok site ve program farklı yazı tipi dosyaları üretirken Ethan’ın sitesi web’de kullanılacak tüm yazı tipi dosya uzantılarını üreterek bana çok yardımcı oldu. İlk kez fontsquirrel.com sitesindeki aracı kullandığımda .svg uzantılı dosyaların Opera’da kesik göründüğünü fark ettim. Sonra bu sorunu site sahibi ile paylaşmak istedi, sağ olsun Ethan ilgilendi ve aracı geliştirdi. Buradan Ethan’a tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Thanks, Ethan

@font-face Kodu

Evet yazı tipi dosyalarımız hazırsa kodumuzu yazmaya başlayabiliriz. @font-face kod yapısı

@font-face {
font-family: Gentium;
src: url(http://site/fonts/Gentium.ttf);
}

p {
font-family: Gentium, serif;
}

Kod yapımız iki kısımdan oluşmaktadır. İlk başta özel yazı tipimizi sisteme yüklüyoruz. Sonra da bu yazı tipini kullanıyoruz.

Ancak durum bu kadar kolay değil. Buradan itibaren ie kendini gösteriyor ve farklı yazı tipi ile farklı kod yazmamız gerekiyor. Bundan başka bir kaç sorunuda gidermek için Paul Irıs‘in yazdığı makaleden çıkardığımız kod:

@font-face {
font-family: 'Graublau Web';
src: url('GraublauWeb.eot');
src: local('Graublau Web Regular'), local('Graublau Web'),
url('GraublauWeb.woff') format('woff'),
url('GraublauWeb.svg#GraublauWeb') format('svg'),
url('GraublauWeb.otf') format('opentype');
font-weight: normal;
font-style: normal;
}

p {
font-family: "Graublau Web", serif;
}

11 Kasım 2011 eklendi: font-weight: normal; font-style: normal; Chrome’un kalın ve normal anlama problemi nedeni ile eklendi.

Bu kodlamanın özel yazı tipini sisteme tanıtırken ilk olarak .eot uzantılı yazı tipini ekliyoruz ie için. Sonrasındaki satır ise diğer tarayıcılar için yazılan kod. Buradaki yereldeki (local) tanımı eğer bu yazı tipi kullanıcının bilgisayarında var ise yüklenmeden kullanılması için ve de  sonraki kodu ie’den gizlemek içindir. Devamı kodlamada diğer tarayıcılar içindir.

.ttf ve .eot uzantılı dosyalarım hazırsa kodu yazmaya başlayabiliriz.

@font-face {
font-family: 'TR Centurion Old Italic';
src: url('TR_Centurion_Old_Italik.eot');
src: local('TR Centurion Old Italic'), local('TRCenturionOldItalic'), url('TR_Centurion_Old_Italik.woff') format('woff'), url('TR_Centurion_Old_Italik.svg#TRCenturionOldItalic') format('svg'), url('TR_Centurion_Old_Italik.TTF') format('truetype');
}

Daha sonra bu yazı tipini sayfamızda kullanabiliriz.

h1{font:44px 'TR Centurion Old Italic', Arial, sans-serif; color:#1259C7;}
h3{font:24px 'TR Centurion Old Italic', Arial, sans-serif; color:#1259C7;}
p.ilkParagraf{font:16px/1.5em 'TR Centurion Old Italic', Arial, sans-serif;}

@font-face Yükleme Zamanı

Kullanıcının bilgisayarına yükletilen yazı tipi dosyaları yüklü dosyalar olabiliyor. Sitede kullanılmayacak bazı yazı tipi karakterleri kaldırılabilir. Bazı TTF dosyaları 1Mb bulduğunu düşünürsek biraz yükleme zamanını düşünmek lazım. Yazı tipi dosyaları belli karakter setlerini içerir. Latin harfleri, Yunan harfleri, Para işaretleri vd. Bu karakter setlerinde kullanmadıklarımızı silip yazı tipi dosyasının boyutunu azaltabiliriz. Aynı şekilde tek tek karakterleride silebiliriz.

Yazı tipi dosyaların iki şekilde yorumlanıyor. İlk olarak Firefox’un yorumlaması; Sayfa genel yazı tipi ile açılıyor taki gömülen yazı tipi dosyası yüklenene kadar. Yazı tipi dosyası yüklenince asıl yazı tiplerini görüyoruz. İkinci yorum ise diğer tarayıcıların tercih ettiği yol. Bu yorumda yazı tipi dosyası yüklenene kadar kullanıcı bekliyor, yükleme tamamlanınca yazı görünüyor.

Bu nedenden dolayı font-face tanımını sayfamızın en üstüne koymalıyız. Script dosyalarımız varsa onları tanımlamamızdan sonraya koymalıyız.

Yazı tipi dosyalarımızı sıkıştırabiliyoruz. sunucumuz gzip’i destekliyorsa yazı tipi dosyalarımızı sıkıştırıp zaman kazanabiliriz.
Yazı tipi dosyaları ön belleğe alındığı için kullanıcının sonraki ziyaretlerinde daha az bekleme yapacaktır.

Fikir Proje olarak sizlere elimizden geldiğince, yararlı bilgiler paylaşmaya çalışıyoruz. Sizlerde bu paylaşımlarımızı, sosyal ağ ve diğer ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Bir Yorum Yazar Mısın?