Fikir Proje Ajans | Php Dersleri – İf Else Kullanımı Ders – 10
FikirProje
FikirProje
FPAjans
Tam Ekran

Php Dersleri – İf Else Kullanımı Ders – 10

İf – else if- else (Karar Yapıları)


Yazım şekli yukarıda olduğu gibidir. Öncelikle “if” diyerek parantez içerisinde şart belirtilir, bu şart sağlanmazsa bundan sonra istediğiniz kadar “else if” diyerek yeni şartlar belirtilebilir(Aradaki üç nokta bunu temsil etmektedir). Şart ifadesine bağlı olarak yapılacak işlemler “{}” süslü parantez içerisinde yazılacaktır. Bir istisna olarak yalnız bir işlem yapacaksanız parantez kullanmanıza gerek yoktur. Buna bir örnek yaparız. Diyelim ki tüm şartlar başarısız oldu bu durumda “else” kısmı çalışacaktır. Tabi “if” yapısı her zaman bu kadar uzun olmak zorunda değil, eğer iki ihtimalli bir şartınız varsa if-else işinizi görecektir.

Aşağıda iki sayıyı karşılaştıran php kodlarını görüyorsunuz.

echo "1. Sayı 2. sayıdan büyük.";
}else{
echo "2. Sayı 1. sayıdan büyük.";
}
?>

En yalın hali ile bir if-else yapısı görülmektedir. Değişkenlere ilk değerleri 20 ve 25 olarak verilip karşılaştırılıyor. Fakat bu örnekte bir problem var kodlar iki sayının eşit olma ihtimalini gözden kaçırıyor. Eğer sayılar birbirine eşit olursa sizce ne olur yani tarayıcıda ne yazar? Bunun cevabını biraz daha aşağıda vereyim ki size düşünme fırsatı doğsun. Şimdi isterseniz az önce belirttiğim sorunu giderelim. Örneğiizi şu şekilde düzenleyelim.

echo "1. Sayı 2. sayıdan büyük.";
}else if($sayi2>$sayi1){
echo "2. Sayı 1. sayıdan büyük.";
}else{
echo "2 sayı birbirine eşit.";
}
?>

Şimdi kodlara bakacak olursanız çok daha doğru çalışacağını görürsünüz. Az önceki sorumuzun cevabı “2. Sayı 1. sayıdan büyük” olacaktır. Çünkü sayılar eşit olduğunda if şartı içerisinde “$sayi1>$sayi2” şartı sağlanmayacak ve else kısmı çalışacaktır.

Fikir Proje olarak sizlere elimizden geldiğince, yararlı bilgiler paylaşmaya çalışıyoruz. Sizlerde bu paylaşımlarımızı, sosyal ağ ve diğer ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Bir Yorum Yazar Mısın?