Fikir Proje Ajans | Adım Adım openSUSE Leap 42 1 Linux Kurulumu – Video ve Görsel Anlatım
FikirProje
FikirProje
FPAjans
Tam Ekran
  • FikirProje
  • FikirProje

Adım Adım openSUSE Leap 42 1 Linux Kurulumu – Video ve Görsel Anlatım

Adım Adım openSUSE Leap 42.1 Linux Kurulumu nasıl yapılır, video, görsel ve metin anlatım yazımıza hoşgeldiniz.  Bu yazımız da, yeni openSUSE Leap 42.1 Linux kurulumunun nasıl yapıldığını inceleyeceğiz ve sizlere video, görsel ve metin anlatımını gerçekleştireceğiz. Bu anlatımımızda, Biz kurulumumuzu VMWare Workstation üstünde yapacağız. Diğer, Linux bilgi, ders, eğitim ve dökümanlara, yan menüden
Fikir Proje Blogluyor –>Network – Sistem –> Linux kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Adım Adım openSUSE Leap 42.1 Linux Kurulumu - Video Anlatım

Adım Adım openSUSE Leap 42.1 Linux Kurulumu - Görsel ve Metin Anlatım

Sistem gereksinimleri diğer bütün KDE’li dağıtımlar gibi 2 GHz’lik işlemci, 1 GB RAM, sıradan bir ekran kartı ve geniş paket arşivinden dolayı 10 GB sabit disk alanı.

openSUSE 42,1 geniş paket desteğine sahip bir DVD boyutundaki canlı olmayan kalıplar ile kurulabileceği gibi bir CD boyutundaki canlı kalıplar ile kurulabilir. 64 bitlik dvd iso kalıbı şu adreste:

openSUSE Leap 42.1 aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
openSUSE Leap 42.1 indir – Download 
DVD kalıplarda sistemi kurma, yükseltme ve kurtarma seçenekleri mevcut. GNOME3, KDE4, Xfce, ve LXDE’yi doğrudan kurabilirsiniz. KDE’li sistemi kuralım.

SİSTEM

 

%name Adım Adım openSUSE Leap 42 1 Linux Kurulumu   Video ve Görsel Anlatım

Sistem açıldı ve masaüstü

 

%name Adım Adım openSUSE Leap 42 1 Linux Kurulumu   Video ve Görsel Anlatım

KDE’nin kendi Kontrol Merkezinin yanında YaST isimli yapılandırma aracı:

 

%name Adım Adım openSUSE Leap 42 1 Linux Kurulumu   Video ve Görsel Anlatım

Görsel açıdan sade görünmesine karşın yetenekler açısından oldukça başarılı. YaST’ın yanında Ubuntu’daki aptURL benzeri bir sistem de openSUSE’da YaST 1-Tık ile Kurulum Firefox eklentisi sayesinde sağlanmış. Tarayıcıda bir tık ile uygulama kurulumuna başlayabiliyorsunuz.

 

%name Adım Adım openSUSE Leap 42 1 Linux Kurulumu   Video ve Görsel Anlatım

KDE Kontrol Merkezi ve openSUSE’ye özgü güncelleme aracı:

Pek çok dağıtımda çıkarılan güvenlik/hata sebepli  güncellemeler yeniden derleme olarak sunulurken openSUSE’de güncellemenin esas sebebi ile birlikte yazıyor. “Şu paket için güvenlik/hata düzeltme güncellemesi” şeklinde. Bu güven veren bir iz bırakıyor.

Varsayılan olarak btrfs dosya sistemini kullanmayı öneren dağıtımın Türkçe desteği ise %70’lerde diyebilirim. Eskisi kadar önemli olmayan flash player’ı ve önemli olan bazı temel kod çözücüleri, mesela mp3, içermiyor sonradan kurulması gerekiyor.

KURULUM SONRASI YAPILACAKLAR

openSUSE’yi DVD kurulumdan yaptığım için Firefox, Libre Office, Gwenview gibi temel paketler kurulu gelmiş. Ancak bazı ülkelerde lisans sorunu çıkardığı için kod çözücüleri yeni depo ekleyip öyle kurmam gerekiyor.

YaST’ı açtıktan sonra Yazılım Veri Havuzları seçeneğinde altta Ekle’ye tıklıyorum ve Community Repositories’i seçiyorum. İleri.  En üstteki Packman Repository’i seçiyorum.

openSUSELeap421LinuxKurulumu 6 Adım Adım openSUSE Leap 42 1 Linux Kurulumu   Video ve Görsel Anlatım

 

Tamam ve Trust dedim, listeyi aldı.

Videolarda sorun yaşamamak için YaST ile vlc ve vlc-codecs’i kurabilirsiniz.

Ekran kartı sürücüleri ve temel kod çözücüler için topluluğun seçtiği paketlere bu adresten ulaşabilirsiniz. Mesela KDE için sisteme iki adet depo ekleyip 9 adet çözücü kurulumu yapıyor.

Bleachbit paketi ile temizlik yapabilir, ubuntu-fonts paketini kurduktan sonra KDE Font ayarlarında seçip “RGB, hafif” olarak belirlerseniz daha iyi font görünümü elde edersiniz.

Eğer siz de sistemi şimdi kurmayı düşünüyorsanız güncelleme işini güncelleme yönetici ile değil de zypper aracı ile yapmanızı tavsiye ederim. Bunun için Terminale

sudo zypper update

deyip şifrenizi yazıp listeyi onaylamanız yeterli.

ÖZETLE

Üzerine çok ilgi çeken openSUSE 42.1 sürümüne 2 aydan daha uzun bir süre varken 13.2’yi görmüş oldum. İnşallah Kasım ayında nelerin değiştiği üzerine birkaç not düşebilirim.

Oldukça profesyonel bir duruş sergileyen dağıtım klasik ve sorunsuz KDE masaüstü ortamı arayanlar için üretilmiş. Ancak, sanki çok eski ve sıradan bir sistemi kullanıyormış izlenimine kapıldığım için bilgisayarıma kurmaktan vazgeçtim.

Video Anlatım   : Sisnet Akademi
Görsel Anlatım : linuxdunyam

Fikir Proje olarak sizlere elimizden geldiğince, yararlı bilgiler paylaşmaya çalışıyoruz. Sizlerde bu paylaşımlarımızı, sosyal ağ ve diğer ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Bir Yorum Yazar Mısın?